Za medije

IZJAVA SKUPINE PODPORNIC IN PODPORNIKOV BOŽIDARJA RADIŠIČA

21.09.2012 ob 15.18 h je bil priprt Božidar Radišič, aktivist na področju politike do drog in zagovornik medicinske konoplje v Sloveniji. Na svojem vrtu je imel 5 rastlin konoplje, ki jih je gojil izključno za lastno uporabo oz. samozdravljenje. Navkljub nepravilnostim v postopku, ki so ga izvedli organi pregona in brez kakršnih koli dokazov namena preprodaje, ostaja Božidar v priporu. Z namenom, da opozori na krivico, ki se dogaja, se je odločil za GLADOVNO STAVKO.
 
Božidar se v tem trenutku bori za vse nas, ki se zavedamo, da bi konoplja morala biti legalizirana tudi v Sloveniji, kot so to že storile mnoge druge (ne le) evropske države. Praksa namreč kaže, da je t.i. vojna proti drogam spodletela in ni požela pričakovanih učinkov. Še več. Praksa je pokazala, da je v zadnjih nekaj desetletjih sprožila povečano uporabo drog, zacvetel je trg s prepovedanimi drogami in z njim povezane kriminalne združbe ter korupcija, zapori pa se polnijo z uporabniki, ki predstavljajo zadnji člen mafijske verige in so povrh vsega še družbeno stigmatizirani, izključeni in se hitro znajdejo v začaranem krogu brez podpore. Zato je toliko bolj pomembno, da se politika do drog uredi na način, ki ne bo izključevalen ampak bo nudil podporo in pomoč uporabnikom ter z novimi (vendar že preizkušenimi) pristopi prispeval k dejanski izboljšavi situacije. Države, ki izvajajo napredno in na dejstvih temelječo politiko do drog (v EU je to praktično večina držav članic), beležijo spodbudne rezultate, saj se odstotek uporabnikov drog ni povečal, državni nadzor nad uporabo je realnejši in uspešnejši, državne blagajne se polnijo, zdravstvo in sociala imata možnost nuditi učinkovitejšo pomoč, črni trg izgublja na moči in vplivu in še bi lahko naštevali.

Prišel je čas, da se tudi v Sloveniji končno stvari premaknejo iz nične točke. Čas je, da se nehamo sprenevedati in se soočimo z dejstvi. Že kar nekaj let je znano, da je konoplja rastlina, ki ima neprecenljivo vrednost na področju medicine in je izjemno perspektivna tako v prehrambni, tekstilni in avtomobilski industriji, kot gradbeni material, gorivo, papir, itn. Kar je bilo sicer že ugotovljeno v ne tako daljni preteklosti in bilo namenoma prezrto v zadnjih nekaj desetletjih. Toda medtem, ko se povsod po svetu ljudje zavzemajo za spremembo politike do drog, se v Sloveniji še naprej klanjamo zastareli zakonodaji. Slovenija je namreč ena izmed redkih držav EU, ki ne dopušča uporabe konoplje v medicinske namene, čeprav je že pri sosedih Avstrijcih (po katerih se sicer radi zgledujemo in se z njimi primerjamo) mogoče dobiti konopljo na recept! Navsezadnje lahko s konopljo in njenimi derivati dokazano lajšamo bolečine in celo pozdravimo 700 bolezni! Prav tako pa se moramo zavedati in izkoristiti potencial konoplje v industriji in kmetijstvu.

In ob vseh teh znanih in znanstveno dokazanih dejstvih si stroka v Sloveniji še vedno zatiska oči. Namesto, da bi se s konopljo ukvarjale različne gospodarske panoge in medicina, ostaja konoplja še vedno glavna preokupacija policijsko-pravno-kaznovalnega sistema, kar potrjuje tudi Božidarjevo raziskovanje. Najmanj polovica vsega kriminalističnega dela je vezanega na področje drogod tega je najmanj 80 % vseh deliktov povezanih s konopljo. Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da gre v veliki meri za uporabnike konoplje, ki so bili krivično obsojeni zaradi preprodaje. Tudi statistični podatki govorijo pomenljivo zgodbo. Medtem ko je povprečno razmerje med kaznivimi dejanji in prekrški povezanimi s prepovedanimi drogami v EU 5-10 % kaznivih dejanj (preprodaja) in 90-95% prekrškov (posest) je v Sloveniji povprečje kar 30 % kaznivih dejanj in 70 % prekrškov! Božidarjevo pozornost je še posebej pritegnilo razmerje, ki ga je beležila Policijska Uprava Murska Sobota (PUMS). Tam je povprečje kar 70 % kaznivih dejanj in le 30 % prekrškov. Še več! PUMS je v letu 2010 zaradi vse več (sicer umetno konstruiranih) kaznivih dejanj s področja drog ustanovila celo posebno skupino v SKP-PU Murska Sobota za boj proti preprodaji drog in preganja predvsem uporabnike konopljerastline, ki so jo gojili še naši dedki in babice. In ob tem ne smemo zanemariti dejstva, kot opozarja tudi Božidar, da Slovenija vsako leto zapravi 300.000.000,00za preganjanje in kriminalizacijo svojih državljanov zaradi uživanja konopljev ta znesek so všteti stroški policije, tožilstva, sodišč, izvedencev, prič, zagovornikov, ovaduhov, helikopterjev, itd.namesto, da bi ta denar porabljali bolj smotrno. Vse to in še več je izpostavljal tudi Božidar, ki se ga sedaj poskuša utišati. Na nas je, da pomagamo njemu in s tem tudi sami sebi!

Dovolj
je bilo zavajanja in preganjanja ljudi! Zahtevamo takojšnjo izpustitev Božidarja Radišiča!

Pozivamo pristojne inštitucije, da se odzovejo in ukrepajo v vseh primerih kršenja osnovnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin!

Pozivamo organe pregona, da svoje delo opravljajo profesionalno, brez namernega in krivičnega obračunavanja z ideološkimi nasprotniki!

Vse državljanke in državljane Slovenije pa pozivamo, da se začnejo zavzemati za svoje pravice, ki nikoli niso bile in nikoli ne bodo podeljene ampak so vedno izborjene!

Kdo, če ne mi? Kdaj, če ne zdaj?


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar